اقامت ویژه چیست ؟ و چه کسانی میتوانند اقامت ویژه دریافت کنند ؟
از آنجائیکه کشور ایران یکی از مهاجرپذیرترین کشور های جهان است که با ورود و حضور کتله های جمعیتی مهاجران به این کشور، تقاضای اقامت قانونی و تحصیل تابعیت از پرتیراژترین نوع خدمات درخواستی اتباع خارجی به خصوص اتباع افغانستانی در ایران می باشد. با بررسی، آسیب شناسی و امکان سنجی پدیده مهاجرت به نسبت کشور های مبدا و مقصد، مهاجرینی که ایران را به عنوان کشور مقصد انتخاب کرده اند از میان ملیت های مختلف بیشترین آمار ورودی و علاقه مندان مهاجرت به ایران را اتباع افغانستانی به خود اختصاص داده اند.
دلایل این تمایل و انتخاب ایران به عنوان کشور مقصد مهاجرت، عواملی همچون : اشتراکات تاریخی، تمدن و فرهنگ گذشته دو ملت، گرایشات دینی-مذهبی و همزبانی، سهل الوصول بودن تردد و سرکشی به خانواده و اقوام در مقاطع مختلف به مراتب کم زحمت تر و کم هزینه تر نسبت به سایر کشور ها بخصوص کشور های اروپایی، آمریکایی و کشور های آسیا و قاره استرالیا برای مهاجران افغانستانی می باشد. از طرفی با بررسی ویژگی های جامعه مهاجرین و پناهندگان افغانستانی به درستی و به معنی دقیق و صحیح کلمه به اوصاف و خصیصه های کاری بودن، سخت کوشی، تلاش ورزی و امرار معاش با تحمل سختی های کار و طلب رزق و روزی حلال و همه گیر بودن کار کردن برای تمام اعضاء خانواده از ویژگی های مردم افغانستان است که این صفات و خصلت های ارزشمند موجب شده است که جامعه مهاجرین و پناهندگان افغانستانی در طول بیش از چهار دهه حضور و اقامت در ایران هرکدام صاحب مکنت، شغل، سرمایه، کارآفرینی در عرصه کسب و کار و فعالیت های اقتصادی از نقش و تاثیرگذاری خاصی برخوردار شوند.
همه موارد صدرالذکر موضوعاتی مهم و قابل تامل برای مسئولان امر، مدیران و تصمیم گیرندگان حوزه ی اتباع خارجی در ایران می باشد که باید با بررسی همه جانبه، ساز و کار متناسب با شرایط، تاثیرپذیری و تاثیرگذاری این قشر از جامعه، مهمانان ناخوانده و کشور میزبان تصمیمات کاربردی و موثر در اهداف پیش رو اتخاذ گردد.
لذا و بر اساس پیشنهاد وزارت امور اقتصاد و دارایی کشور جمهوری اسلامی ایران و دیگر نهاد ها، ارگان ها و سازمان هایی که متولی امور بین المللی هستند و به منظور استفاده از پتانسیل و ظرفیت علاقه مندی و استقبال از فعالیت های اقتصادی اتباع خارجی در ایران و افزایش سرمایه گذاری و جذب منابع مالی خارجی مقرر شد، مجوز اقامت ویژه ۵ ساله و یا بیشتر به اتباع خارجی داده شود. در واقع می توان گفت هدف اصلی دولت از تصویب چنین آئین نامه ای، کاستن فشارهای تحریم علیه ایران از یک سو و نیاز کشور به ورود ارز از سوی دیگر منجر به جذب سرمایه گذار خارجی بوده است. از جمله انواع سرمایه گذاری خارجی در ایران می توان به سرمایه گذاری در اوراق مشارکت، سپرده گذاری در بانک و سرمایه گذاری در مسکن اشاره کرد که علاوه بر دلار معادل ارزی سایر ارزهای مورد قبول بانک مرکزی نیز پذیرفته می شود.
از طرفی دیگر با استفاده از این اجازه و فرصت قانونی و اعطای امتیاز اقامت ویژه ۵ ساله و بیشتر، از ظرفیت بسیار عظیم و مغفول مانده ی استفاده از سرمایه ها و بنگاه های تولیدی، صنعتی و خدماتی جامعه مهاجرین و پناهندگان اتباع افغانستانی که با حضور بیش از چهار دهه در ایران خالق سرمایه های فراوانی شده است استفاده شود. درحالی که این گروه از فعالان اقتصادی بدون احصاء، اثبات و ارزش یابی به صورت خفته و زیرزمینی و غیر رسمی و غیرقانونی مشغول فعالیت و بهره برداری هستند، حضور و موجودیت آنان در حوزه ی فعالیت های کسب و کار، اشتغال زایی و تولید کالای ایرانی غیرقابل انکار می باشد. خوشبختانه اعطای اقامت ویژه ۵ ساله و بیشتر به این افراد هم موجب تحول مثبت و تاثیرگذار در اقتصاد ایران و بالابردن ضریب امنیت اجتماعی خواهد بود و هم باعث جذب و جلوگیری از فرار سرمایه های اتباع خارجی در داخل ایران خواهد شد و از طرفی دیگر زمینه ی به وجود آمدن شرایط مثبت و آرامش و امنیت شغلی برای فعالان اقتصادی جامعه مهاجرین و پناهندگان می شود که از این طریق، فرصت های شغلی بسیاری نصیب شهروندان ایرانی خواهد شد
حال باید دانست که دریافت اقامت برای اتباع خارجی به چه صورت می باشد.
تابعیت در واقع فردی را در ساختار تشکل های دولت و جمعیت یک کشور مانند تابعیت رابطه ای سیاسی، بین المللی، حقوقی و … می باشد هر دو طرف در قبال یکدیگر می بایست تکالیف قانونی را به جا آوردند در صورتی که اقامت، اذن حضور فرد در کشور دیگریست که از تمام حقوق شهروندی در کشور مقصد برخوردار نمی باشد مانند حق راًی.
شرایط دریافت اقامت در هر کشوری از لحاظ مدت زمان و امتیازات درخواستی نسبت به قوانین کشور مقصد و هدف از سفر به آن کشور، به دو نوع اقامت تعریف می شود:
1. اقامت موقت:
اقامتی است که مجوز حضور فرد در کشور مقیم، طی یک مدت زمان مشخص می باشد مانند یک دوره ی تحصیلی کوتاه ، دوره درمانی مشخص ، بازدید از افراد خانواده و مواردی از این قبیل… .
در ادامه اشاره ی کوتاه به انواع اقامت های موقت و تعریف آن ها می نماییم:
الف ) اقامت با حق کار:
در این نوع اقامت، فرد متقاضی از ابتدای ورود می بایست ویزا و روادید ورود با حق کار را توسط کار فرمای خود دریافت کند و در مدت زمان حضور در حوزه ی محل خدمت از شرایط قانونی اقامت استفاده نماید که ورود و خروج این افراد به لحاظ اجازه کارفرما و قوانین سازمان امور مالیاتی تابع مقررات و تشریفات خاصی انجام می شود.
ب ) اقامت ازدواجی:
در این نوع اقامت برابر قوانین کشور جمهوری اسلامی ایران، مردان خارجی که با بانوان ایرانی ازدواج می نمایند در صورت انجام تشریفات قانونی و ثبت ازدواج¬شان در وزارت کشور با دریافت پروانه زناشویی می توانند از مزایای اقامت ازدواج همسر ایرانی¬شان استفاده نمایند که در این نوع اقامت نیز تمدید اقامت و روادید ورود و خروج مردان خارجی تابع اجازه و تقاضای همسر با شرایط خاصی صورت می پذیرد.
ج ) اقامت تحصیلی:
در این نوع اقامت نیز روادید ورود، بازه زمانی و خروج مراجعت محصّلین خارجی منوط به اجازه ی وزارتخانه های ذیربط می باشد که در زیر شاخه ی اقامت موقت تعریف می شود ولو اینکه طول زمان اقامت بسته به دوره و مقطع تحصیلی، هرچند طولانی تر شود اما مجوزی برای اقامت دائم و یا استفاده از سایر امتیازات اقامت قانونی خارج از دوران تحصیل نخواهد شد.
اما درمورد اقامت ویژه ۵ ساله و یا بیشتر که به لحاظ شرایط و امتیازات از تفاوت های خاصی برخوردار است هم مدت اقامت و هم فراگیر بودن بسیاری از امتیازات اقامت ویژه ۵ ساله برای دارنده ی آن تعریف جدیدی از اقامت را می توان ارائه نمود که به لحاظ ماهیت، ساختار، استحکام و شمولیت همه ی امتیازات شهروندی ( به جز حق راًی و داشتن گذرنامه ایرانی ) یکی از بهترین نوع اقامت در ایران است که به افراد واجد شرایط خاص اعطا می گردد و در اولویت این شرایط و امتیازات، فعالان اقتصادی قرار دارند که از این فرصت طلایی استفاده نمایند.
2. اقامت دائم:
افرادی که اقامت دائم داشته باشند می توانند به صورت نامحدود در کشور مقصد زندگی کنند و در رفت و آمد باشند، در صورتی که تمایل به برخورداری از تمامی حقوق شهروندی در آن کشور هستند می توانند تابعیت کشور مورد نظر را هم بگیرند. شایان ذکر است استدامه مستندات مثبته اخذ و اعطای اقامت ویژه به عبارت دیگر می تواند مصداق اقامت دائم را تمثیل و تداعی کند.
تفاوت اقامت ویژه ۵ ساله یا بیشتر، با سایر اقامت ها چیست ؟
اگر به تعریف و یا وجه تمایز اقامت ویژه ۵ ساله یا بیشتر با سایر اقامت های متداول اعطایی در ایران بپردازیم باید گفت : پس از تصویب اعطای اقامت ویژه با محوریت سرمایه گذاری خارجی در شورای عالی اقتصادی در سال ۱۳۹۷ میتوان دریافت که اقامت ویژه با دیگر انواع اقامت ها از تفاوت و امتیازات خاصی برخوردار است. از جمله ی این امتیازات به گفته ی مسئولان و دست اندرکاران امور اتباع خارجی، کسانی که واجد شرایط دریافت اقامت ویژه هستند در صورت نبود دیگر موانع قانونی می توانند از مزایای قانونی حق مالکیت اموال و سرمایه های غیرمنقولشان در چهارچوب مقررات، ضوابط و قوانین نافذه مدنی ایران برخوردار شوند. در حقیقت اعطای اقامت ویژه ۵ ساله و یا بیشتر برای افراد واجد شرایط نوعی اعطای شهروندی درجه دوی ایران است که دارنده ی این امتیاز از تمامی حقوق شهروندی ( به غیر از حق راًی و گذرنامه ایرانی ) برخوردار خواهد بود و در صورت اهلیت و صلاحیت لازم و تداوم امتیازات مثبتی که منجر به صدور اقامت ویژه شده است در مسیر فرآیند تحصیل تابعیت قرار خواهد گرفت همانطور که اسم آن اقامت ویژه است لذا کسب قانونی این امتیاز می تواند ویژه و سرنوشت ساز باشد و زمینه تحصیل تابعیت و شهروندی را برای دارنده آن فراهم سازد.
موسسه حقوقی آریانا به عنوان یک سازمان حقوقی و با دارا بودن تجارب ارزنده ای واجد شرایط در حوزه ارائه مشاوره و خدمات و ساماندهی فعالان اقتصادی اتباع افغانستانی می باشد که با قبول وکالت و پیگیری امور اداری متقاضیان و اقامت ویژه فعالین در عرصه اقتصادی و علاقمندان استفاده از این امتیازات در سایه سار اجازه و فرصت های قانونی آماده کمک و مساعدت برای این عزیزان می باشد.
سید جواد
پاسخ کارشناس :
سیدحبیب موسوی
پاسخ کارشناس :
حسن میری
پاسخ کارشناس :
نجيب اله حسني
پاسخ کارشناس :
نوید نبی زاده
پاسخ کارشناس :
سعیده زارعی
پاسخ کارشناس :
02153485000
02155922316
اسحاق علی محسنی
پاسخ کارشناس :
02153485000
02155922316
منصور جمالزاده
پاسخ کارشناس :
در صورت نیاز با موسسه تماس بگیرین تا وکلای ما راهنمایی بیشتری براتون انجام بدن .
02153485000
رضا حسین زاده
پاسخ کارشناس :
سیدعلی تاجیک
پاسخ کارشناس :
اقرار حسین
پاسخ کارشناس :
اقرار حسین
پاسخ کارشناس :
نائب علی
پاسخ کارشناس :
سید حسین حسینی
پاسخ کارشناس :
اسحاق علی محسنی هستم
پاسخ کارشناس :
حبیب حیدری
پاسخ کارشناس :
محمد رسولی
محمد عمر آفرین
پاسخ کارشناس :
مهدی احمدی
پاسخ کارشناس :
وسام موسوی
پاسخ کارشناس :
02153485000
داخلی 206
احمد حیدری
پاسخ کارشناس :
محمد رضایی
پاسخ کارشناس :
محمد رضایی
پاسخ کارشناس :
سید عباس حسینی
پاسخ کارشناس :
02153485000
داخلی 206